Feed订阅

重庆万州长江二桥滨水生态公园景观设计

时间:2019-05-16  来源:中国景观网  编辑:wangxiangyang  浏览:130次
滨水空间不仅是一个城市生态系统及环境提升的重要体现,也是承载城市活动、执行城市功能、体现城市形象的重要载体。该项目用地原为万州长江二桥北桥头下面的一块滩涂地,面积约5万平方米左右,处于消落带位置,地块大小随着水位起落而变化,一直以来处于荒芜状态。

滨水空间不仅是一个城市生态系统及环境提升的重要体现,也是承载城市活动、执行城市功能、体现城市形象的重要载体。该项目用地原为万州长江二桥北桥头下面的一块滩涂地,面积约5万平方米左右,处于消落带位置,地块大小随着水位起落而变化,一直以来处于荒芜状态。

▼滨水生态公园新貌,the Waterfront Ecological Park after renewal

1.jpg

Waterfront is vital for city to carry out activities, execute functions and promote images, more than demonstrating its upgrade in eco-system and environment. The project land was a 50,000-square-meter intertidal zone located under the north end of the Second Wanzhou Yangtze River Bridge. It has been deserted, since its location in the hydro-fluctuation belt makes the size change with water level.

▼场地原貌,original site

2.jpg

我们在针对重庆市万州区长江二桥滨水空间进行设计时,提出还原滨水空间最初风貌,生态自然低碳的景观理念,打造人、自然、城市和谐共生的生态型滨水公园。设计充分彰显了水域景观的文化性,将当代文化艺术与地域滨水文化相结合,从而勾起人们对于滨江文化的怀念,为城市增添新的名片。

When designing the waterfront of Second Wanzhou Yangtze River Bridge, we planned to restore the original landscape of the space. With idea of being ecological, natural and low-carbon, we would like to create an environmentally-friendly waterfront park where human beings, nature and city can harmoniously coexist. The design comprehensively reflects the cultural nature of water landscape, while integrating modern culture and art with local riverside culture. With such efforts, we want to evoke people’s nostalgia for such culture and add another name card to the city.

▼追寻江滩记忆,Recover the memory about riverside

 3.jpg

以水位线变化展开“弹性的景观设计

“Flexible Landscape Design” Based on Water Level Change

依据不同的水位线创建“公共游乐区、生态护坡区、自然滩涂区”三层主题景观体验区。公园景象随着时间的变化、水环境的变化呈现出多样的效果。

Based on different water levels, the park enjoys three levels of thematic landscape experience zones: Public Amusement Zone, Ecological Revetment Zone and Natural Intertidal Zone. As time and water level change, the Park will present diversified landscapes.

▼总平图,Master Plan

4.jpg

▼水位163.00,Water Level: 163.00

4.jpg

 

01.公共游乐区:“ 健康生活 ”,关键词:“健康”、“休闲”。

Public Amusement Zone: “Healthy Life” Keywords: “Health” and “Leisure”

175m高程以上的区域,局部抬高现状地形,营造阳光草坪、儿童沙坑、草地台阶、自行车环道等供人们休闲体验的多功能复合型景观空间。

In the area above the elevation of 175 meters, we built a multi-functional complex landscape space, which was composed of lawn, sandpit, steps (on the lawn) and cycleway, based on its partially elevated terrain.

▼草坪和步道,lawn and walkway

6.jpg

设计高程175-173m,将打造湿地风貌景观,营造雨水花园,种植湿地植物,利用经过江水冲刷形成的自然滩涂,打造适合市民进行烧烤、露营的亲水空间。

In the area between the elevation of 173 and 175 meters, we created a wetland landscape, which enjoyed a rain garden and several wetland plants. Grounded on the natural intertidal zone formed by river flushing, we developed a space for people to barbecue and camp.

▼湿地风貌景观,wetland landscape

7.jpg

▼步道,walkways

8.jpg

 

02. 生态护坡区:“生态技术”,关键词:“绿色岸线”。

Ecological Revetment Zone: “Ecological Technology” Keywords: “Green Waterfront”

对现有护坡加固处理,并进行生态改造修复,营造生态自然的绿色护坡景观。

We reinforced the existing revetment and made ecological restoration, so as to build an environmentally-friendly, natural and green revetment landscape.

▼水岸回归自然,Let the riverside become a natural landscape again

9.jpg


03.自然滩涂区:“资源再生”,关键词:“自然”“野趣”。

Natural Intertidal Zone: “Resource Regeneration” Keywords: “Pleasure from the Nature”

10.jpg

保留现有自然滩涂地,最小化干预江滩生态环境,在原有硬质护坡基础上进行局部加固和植物化处理,实现生态型的绿色岸线。

We preserved the current natural intertidal zone, minimized the intervention of its eco-system, and partially reinforced and afforested the original hard revetment. As a result, we realized the ecological green waterfront.

本项目设计大胆创新,取得了非常好的社会及景观效果。现在项目已经成为当地市民游玩休闲的热地。该项目设计功能合理、用材朴实、空间舒适宜人,环境自然生态,不仅提升了城市环境品质,也是滨江消落区的成功示范点。

The project makes bold innovation, gaining great social responses and introducing attractive landscapes to the city. Now, it becomes a popular place for local people to play and have a rest. Owing to appropriate functions, cost-effective materials, comfortable space and sound natural environment, the project not only improves the quality of urban environment, but also becomes a successful demonstration area of hydro-fluctuation belt transformation.

▼总体设计示意,overall design

11.jpg

项目名称:重庆万州长江二桥滨水生态公园景观设计

设计时间:2016年06月-2017年12月

业主单位:重庆市万州城市建设综合开发公司

设计单位:重庆浩丰规划设计集团股份有限公司

摄影:刘靖霆


关于我们| 服务条款| 免责声明| 会员服务| 帮助中心| 联系我们| 友情链接
版权所有:拉勾信息技术有限公司 2005-2017 All Rights Reserved. 豫ICP备11015194号
地址:中国郑州市金水区姚寨路133号金成时代广场9号楼7层706 邮编:450008
联系我们:0371-60925574
欢迎您加入园林苗木行业交流群,群一:150293173 群二:215447311 中国景观网1群