Feed订阅

重庆天地艺术馆景观设计

时间:2018/3/8 17:25:00  来源:   编辑:   浏览:583次
重庆是国家历史文化名城。重庆天地,在嘉陵江南岸,是山城的人气名片。隔路,林木环抱中,一湖寂寞。万科接续天地事业,选址湖畔营造艺术馆,由深圳华汇肖总主笔,外廓起伏跌宕,是融于风景的夺目佳作。

重庆是中国西南地区融贯东西,汇通南北的综合交通枢纽。西部大开发重要的战略支点、“一带一路”和长江经济带重要联结点以及内陆开放高地; 既以江城、雾都著称,又以山城扬名。

重庆天地,在嘉陵江南岸,是山城的人气名片。隔路,林木环抱中,一湖寂寞。万科接续天地事业,选址湖畔营造艺术馆,由深圳华汇肖总主笔,外廓起伏跌宕,是融于风景的夺目佳作。临水凭眺,满湖生动。

Chongqing Tiandi, on the south shore of the Jialing River, is the popular business card of the mountain city. Across the road, there are trees encircle, and a lonely lake. Vanke continued the Tiandi project, and create the Art Museum on the shore of the river, which is designed by Shenzhen Huahui general manager Xiao, the external profile is up and down, which is a blend in the scenery of the masterpiece. Overlooking by the water, the lake is vivid.

▼天地艺术馆外貌,exterior view of the Chongqing Tiandi Art Museum

我们荣幸领题,为此区域提供景观改造设计服务。要求:1、在场地隔路北侧设置停车空间。2、泊车后步行穿越下嵌式过街通道到达艺术馆。3、湖边现有公园场地尽量少做删改。踏勘现场后,发现:1、规划停车场是一处下凹荒废绿地,杂木凌乱。2、过街通道破损失修。3、高差较大处,现状台阶踏步陈旧,不堪利用。如何达成使命稍为棘手。

We are honored to provide the landscape design services for this area. Their requirements are: 1. Set up the parking space on the north side of the road. 2. After parking, walk through the underlay crossing to the Museum of Art. 3. The lake side of the existing park site is as little as possible to be deleted and be changed. After the site visiting, it was found that: 1. The planning parking lot is a sunken and deserted green space with disordered and miscellaneous trees. 2. The passageway is dilapidated. 3. Where the height difference is big, the present steps are old, which are unfit to use. How to achieve the mission? Maybe a little tricky.

▼景观流线设计,streamline design

如果,在此转折多变、高差起伏的条件下,以常规手段待之:处处节点、般般对景、布陈雕塑,与场所逻辑有违,与建筑形态争锋,是否合度?其实,换一个角度思考,既然建筑是坚守现代主义立场,景观又何必在“现代”之前,加上“装饰”二字,自然与朴素未必不能造境。

Under the conditions of this changeable turning point and fluctuating height, if we do it as usual: putting nodes everywhere, using the opposite scenes, layout sculptures, go against the logic of the place, and compete with the form of architecture, whether all of these will be applicable? In fact, thinking from another way, since the architecture is firmly committed to the modernism, why should the word “Decoration” be added to the landscape before “Modern”? Nature and simplicity can also create the artistic conception.

▼潜伏在竹林里的幽长小径,a vivid path goes through a pure bamboo forest

对策:让设计从开始处开始,从容呵护前行的步履,在湖边自然消隐融入。为了实现这个策略,我们釆用长镜头方式,不间断地营造出动态场景:一片纯粹竹林,完整履盖现状下凹绿地,重塑绿色空间秩序;一道连续的白色玻璃线索,如展开素色长卷,柔和导引空间的转换,并轻盈掠过呆板的地下通道;一条因势起伏的路径,将人们从城市导入,隐于竹林幽篁,迎进泊车庭院,穿行弧屏夹映的通道,婉转无碍地到达视线遂渐抬高的湖畔地坪。

Countermeasures: Start from the beginning, take care of the forward walk, quietly hidden the nature near the lake. To achieve this strategy, we used the approach of the long lens to continuously create the dynamic scenes: A pure bamboo forest, completely covers the recess green in the current state to reshape the green space order; A continuous white glass clues, like the long plain color rolls, softly guide the space conversion, and light skimming over the dull underground passage; A path ups and downs with the terrain, people will be introduced from the city, to be hidden in the bamboo forest Huang, getting into the parking yard, accrossing the arc-screen clip of the passage, then unobstructed to reach lake floor with the view gradually raised.

▼连续的白色玻璃线索导引空间的转换,a continuous white glass clues guide the space conversion

▼路径设计对呆板的地下通道一带而过,the line is lightly skimming over the dull underground passage

此时,当通道的低垂暗影消逝,当湖水的波光扑面而来,艺术馆豁然呈现,景观褪去。俳人松尾芭蕉的名句:古池塘,青蛙跳入水音响。如许悠长,如许简短。在清幽的叮咚一声中,“一笔”完成的景观长镜头结束在湖畔。更持久的重庆天地生活故事,将随时光演进而次第展开。

At this time, when the passage of the low-hanging shadow disappeared and the glittering waves surge, the Museum of Art suddenly appeared, then the landscape faded. A famous sentence of Matsuo Basho: Ancient pond. The frog jumped into the water and produce the sound. So long, so short. In the quiet sound of Ding Dong, the landscape long lens ends in the lake bank with the “One stroke” Completed. A more lasting story of the life in Chongqing Tiandi will evolve successively at any time.

▼通道尽头的景观环境,the landscape space at the end of the passage

   

▼湖水鸟瞰,aerial view of the lake

▼景观设计平面图,landscape design

项目名称:重庆天地艺术馆
   景观设计:创翌善策
   主创设计师:周维 
   项目负责人:安雪萍
   项目设计师:王雅健 赵轩 梁湘
   项目文字:周维
   地理位置:重庆市渝中区
   设计时间:2017年8月
   竣工时间:2017年12月
   业主:重庆万科
   业主设计管理团队:刘军 刘沐璠 王济良 韩钰韬
   景观面积:19560平方米
   建筑设计:深圳华汇
   室内设计:ENJOY设计机构·智度
   景观摄影:存在建筑 苏哲维

Project name: Chongqing Tiandi Art Museum
   Landscape design: Chuangyi Shance
   Lead designer: Zhou Wei
   Project leaders: An Xueping
   Project designer: Wang Yajian, Zhao Xuan, Liang Xiang
   Project text: Zhou Wei
   Geographical location: Yuzhong District of Chongqing
   Design time: August 2017
   Completion time: December 2017
   Owner: Chongqing Vanke
   Owner Design Management team: Liu Jun, Liu Mufan, Wang Jiliang, Han Yutao
   Landscape area: 19560 Square meters
   Architectural design: Huahui, Shenzhen
   Interior design: ENJOY Design Zhi Du
   Landscape photography: Cunzai Architecture, Su Zhewei

为您推荐
标签:

正在读取...

关于我们| 服务条款| 免责声明| 会员服务| 帮助中心| 联系我们| 友情链接
版权所有:拉勾信息技术有限公司 2005-2017 All Rights Reserved. 豫ICP备11015194号
地址:中国郑州市金水区姚寨路133号金成时代广场9号楼7层706 邮编:450008
联系我们:0371-55288566
欢迎您加入园林苗木行业交流群,群一:150293173 群二:215447311 中国景观网1群