Feed订阅

中国最美图书馆——天津滨海图书馆 / MVRDV + “滨海之眼”

时间:2017-11-08  来源:中国景观网   编辑:fangfang   浏览:750次
滨海图书馆馆内的透明玻璃幕墙保证了面向城市公园的全景体验,而背后的球体空间"滨海之眼"宛如一只"眼睛"观察着我们所在的城市,既为图书馆公共空间塑造了具有强烈视觉冲击的空间焦点,同时也表现出天津滨海新区世界级的文化抱负。另一设计概念"书山",是基于对信息时代图书馆模式的理解提出的。传统图书馆"藏、借、阅"之间的界限正随着阅览媒介的变化及大众对文化需求的普及逐渐消融。

滨海图书馆是荷兰MVRDV建筑事务所与天津市城市规划设计研究院共同设计建造的城市新型未来图书馆。其坐落于滨海文化中心(一期)的东侧,是滨海文化中心项目中与市民生活关系最紧密的公共建筑之一。滨海图书馆建筑面积总33700㎡,地上5层,地下1层,设计藏书量135万册,设置阅览席位1500个,具有国际一流的数字媒体阅检和实体书籍借阅功能。

Binhai library,a cutting-edge futuristic library, was joint-designed byMVRDVand TAUPD. Located on the east side of Binhai Cultural Center ( First Phase), Binhai library is the one that most close closely connected with citizens among all the culture buildings that banding together. The overall floor area of the library is 33700㎡, with 5 floors above the ground and one level basement. With 135 million-book collection and 1500 reading seats, the library has the international first-class digital book retrieving and borrowing system.

▼滨海图书馆内景,the interior view战长恒


欢迎来到"滨海之眼"
Welcome to Binhai Eye

馆内的透明玻璃幕墙保证了面向城市公园的全景体验,而背后的球体空间"滨海之眼"宛如一只"眼睛"观察着我们所在的城市,既为图书馆公共空间塑造了具有强烈视觉冲击的空间焦点,同时也表现出天津滨海新区世界级的文化抱负。正像"眼睛”的功能一样,图书馆成为人们探究世界,世界认知滨海的新窗口。

The transparent glass curtain wall ensures people enjoy the whole scene of the park from inside. The ball volume, which was called Binhai Eye, observes our city like a real eye. This amazing design not only brought the people a strong visual impact for the whole library space, but also showed them a world-class cultural aspiration of Tianjin Binhai New District. Just like a real eye, Binhai library becomes a platform for the people to explore the world and at the same time a showroom for the world gets to know Binhai.

▼滨海之眼,the eyeMVRDV

▼从外部看向滨海之眼,the exterior view战长恒

天津滨海图书馆中方中方项目负责人赵春水总建筑师介绍:"在滨海文化中心城市设计阶段,我们的愿景是将图书馆的公共性发挥到最大限度,将其作为不同功能区域开放、流动的载体,同时连接室内与室外,连接公园与长廊,成为滨海文化中心公共空间系统的一个延伸。"

Principal Architect in Change, Chunshui Zhao explains :"During the general design phase, by maximizing the accessibility for people, our vision is to reinforce its public attribute. The library connects the indoor and outdoor spaces,meanwhile plays a continuity role of public space in terms of a flowing carrier. It links the cultural park and the cultural corridor together, and becomes an extension of Binhai Cultural Centre public space to the park."

▼图书馆坐落在滨海文化中心一隅,the library locates at the corner of Binhai战长恒

▼建筑与城市的互动,interactions of architecture and the city战长恒

"由于城市设计的调整,眼球的位置发生了变化。"中方项目负责人赵春水总建筑师说,"原来中标方案眼球的位置是在角部,朝向室外。后来跟MVRDV方面Winy Maas等建筑师进行了充分的交流,双方达成了一致,将眼球移到了室内,并且两侧进行了封闭,使眼球成为了以书山为背景室内空间的核心。这个直径为21m的球体现在作为多功能球形演示厅使用。 球体表面为铝合金穿孔板,内侧安装LED点光源,内光外透,可实现全彩变化。"

"Due to the adjustment of the urban design, the position of The Eye has been changed.” Principal Architect in Change Chunshui Zhao said ," The position of The Eye was located at the corner of the library toward the outdoor, during the concept design phase. After the discussion with Winy Maas, cofounder of MVRDV, both design teams agreed that moving the eye indoor and sealing the west and east faade off with glass curtain wall at the same time. The Eye becomes the core space of indoor. The function of this 21-meter diameter eyeball is a multi-functional hall. The surface of The Eye is covered by the perforated aluminum plates with point LED lights inside, which shows the diversity of colorful changes."

▼概念分析,conceptMVRDV

▼球体的全彩变化, the diversity of colorful changes战长恒


书山
Book Mountain

滨海图书馆的另一设计概念"书山",是基于对信息时代图书馆模式的理解提出的。传统图书馆"藏、借、阅"之间的界限正随着阅览媒介的变化及大众对文化需求的普及逐渐消融。取而代之的是各功能之间的流动、交融。公共空间则是消融各功能分区的有效"溶剂"。图书馆的公共空间正逐步成为城市广场、街道等公共空间系统的延伸。中庭"书山"正是这样一个发展趋势下所产生的。它不仅联系各个功能区块,满足了基本的阅览功能,同时创造了一个承载多种活动类型的均质化公共空间,读者的各种行为都可以在这个空间下找到适合的场所。

Besides The Eye concept, another design concept of Binhai library is "Book Mountain”which based on the comprehension of the new library pattern during the new information era. Due to the advance of reading medium and the increasing need for public culture, the boundary among "collecting, borrowing and reading books "is changed and disappeared in the traditional library. Instead, the flowing and mixing space among different functions appeared. Public space is an effective medium for dissolving the boundary. "Book Mountain”is just this kind of public space. The atrium connects all the functional areas, while provides enough reading area, and it becomes an even more public space, which could undertake multiple activities at the same time.

▼内部空间透视图,perspectiveMVRDV

▼读者体验书山,experiencing the book mountain战长恒

天津图书馆.jpg

设计中"书山"随着球的体积逐渐变化,而显现出梯田的形态。由于天花板的高度同样如等高线般变化,因此空间体验会更富有三维感——山坡的等高线决定了书架的位置。较平缓的山坡让人们逐级而上,形成东方美学中"登高望远,逐理求索"的意境。

The shape of the "Book Mountain's formed as a terrace,following the shape of The Eye volume. The contour lines of mountain resulted in the heights of bookshelves, and the space brought us more three-dimensional feeling. Ascending the stairs, the gentle mountain slope creates an artistic conception of "climbing high and gazing far"

▼书山呈现三维感梯田形态,the shape of the "Book Mountain"is formed as a terrace战长恒光线是情感的主创造者,同时它以微妙的方式引人深思。赵春水总建筑师介绍," 书山"是服务于读者的重要空间,物理环境的舒适度是作为方案深化的主要参考条件。因此,在同天津建筑设计院刘景梁大师等专家共同研究后,决定在大厅顶部设计了直径18m的采光天井,并在"书山"|空间中设置了连续的照明灯带,通过智能照明控制系统进行整体协调控制,‘书山’照明与球体成像效果相结合,满足装饰亮化、场景布置、主题渲染等多种需求。在符合阅览空间照度及照明均匀度要求的同时,也为读者带来丰富的空间体验和在视觉、空间上与自然紧密对话的阅读体验。"

"Light was the soul of the atrium that could lead the reader to ponder. Therefore, after discussing with Jingliang Liu and other experts from TADI, an 18m-diameter light court was designed on the top of the atrium, and the continuous light strips were designed among the "Book Mountain”which could be controlled by intelligent lighting control system. The light of “Book Mountain”and the ball digital image combined together to satisfy the needs of light decoration, stage setting and theme rending. It meets the requirement of the reading area illumination and provides readers an amusing space experiences at the same time."

▼书眼通天,light court on the ceiling战长恒

▼自然光的引入,letting in the natural light战长恒


造山
Creating the Mountain

天津滨海图书馆工程主持人田垠介绍说:"中庭‘书山’也为结构设计提出了很大的挑战。由于"书山”空间承载了多种类型功能要求,相较于传统中庭空间其尺度相对较大。因此,图书馆在四层、五层采用54m x 60m跨度的空间桁架联系两侧功能区域,同时确保这部分功能并为下部"书山”空间创造连续无柱空间提供了结构基础。而"滨海之眼”则采用与上部主体结构脱离的双层球形网壳结构形式。"

The project director Architect of Tianjin Binhai Library, Yin Tian said: "The ‘Book Mountain’brought a big challenge to the structure design. In order to accommodate the multiple functions, Book Mountain was designed comparatively huge, compared to the traditional atrium space. Therefore, a 54m*60m space truss is designed to connect two sides of functional areas and provides a non-column space for the ‘Book Mountain’on the 4th floor and 5th floor. The main structure of The Eye was designed as double spherical reticulated shells without connecting with the upper structure."

▼2400吨整体桁架吊装现场(2016-5-20),the 2400 tons truss lifting (20/5/2016)

"这个项目的限时限额推进,对于我们来说最重要的如何塑造一个符合行为尺度,并满足不同层面物理环境舒适度的“书山”。 工程主持人田垠说,"基于多种类型阅览、交流行为的尺度分析,我们将“书山”人员活动区的基本尺度定义为高度为480mm模数,宽度不小于900mm,踏步高度160mm。背板材质采用穿孔吸音板,在不影响‘书山’整体形态的情况下,解决了回声和混响时间过长的物理问题。"

"Due to the limited time and limited fund of the project, the most important thing for us is how to create a humanization scale for reader and how to achieve a comfortable physical environment on different levels of ‘Book Mountain’. Based on scale analysis of reading and communication behavior, we defined the basic measure pattern of the shelf height as 480mm, and weight as no less than 900mm with 160mm stair height. Perforated acoustic board was used as the material of shelf backboard, which could solve the echo problem and avoid the long reverberation time problem."

▼滨海图书馆施工现场 (2017-2-25),under construction (25/2/2017)

"同时为了塑造室内外连续的整体意向,建筑立面金属格栅的模数也采用480mm的模数一一对应,可有效避免书籍受到阳光直射,同时尽可能使阅读空间获得自然采光,为营造绿色、节能的公共图书馆建筑提供了设计基础。"

"To creating a continuity feeling of indoor to outdoor, the metal grille of faade used 480mm pattern corresponding to the indoor shelves, which could not only avoid the direct sunlight on books, but also provides more natural lighting for reading area,which is also the precondition of green building design."

▼建筑立面金属格栅有效避免书籍受到阳光直射,metal grille of faadeavoid the direct sunlight on books

天津图书馆-海滨之眼.jpg

"书山”空间采用地板送风及侧下送风,中部回风的空调形式;针对该空间进深较大的特点,深化设计中采用内外分区的空调系统,通过对该区域进行气流组织温度场模拟计算可以得出空调区域温度分布比较均匀,可满足舒适度要求,给读者创造出舒适的阅读环境。

Layered air conditioning system was used for "Book Mountain”, including under-floor air distribution system, side air distribution system, and middle part air return system. The air conditioning system was partitioned as the inside part and outside part during the deep design phase to meet the needs of this huge and deep atrium space. By simulating the airflow, we calculated the temperature of different areas which to be found are relatively even which could also satisfied the comfortable demands and provide readers an easeful reading environment.

▼舒适阅读环境,creating a comfortablespace for reading


天津图书馆-世界最美图书馆.jpg

关于评价
About the Commentaries

最近“滨海之眼”获得很多关注,中国主流媒体评价它是中国最美图书馆。会有更多人去使用它,感受全新的空间体验,这跟我们的初衷一样。我们希望创造充满生机活力、适应现代生活模式、更加面向未来的新型图书馆。这次是继天津图书馆(山本理显设计工场+天津市城市规划设计研究院)之后的再次实践,我们通过从城市设计到单体建筑的全过程设计模式,将设计观念从始至终加以落实执行。当然在这种复杂并持续的过程中会有些想法会有所变化,但设计师的全程介入是项目高完成度的有效保证。"中方项目负责人赵春水总建筑师说,"建筑师设想并建构空间,而空间则能引发大家的关注与思考。我们接受这些反馈,并不断地去探索新建筑的可行之路。"

‘Binhai Eye’ acquired a lot of attention recently. It was awarded as the most beautiful library in China by Chinese mainstream media. More and more people go to experience it and enjoy the stunning space, which respond to our original intention. Our vision is to create a dynamic space and a new library that could perfectly adapted to the modern life and face to the future. Collaborated with MVRDV,this is the second realized TUPDA library project after Tianjin Library,which collaborated with Riken Yamamoto. Involving in the whole design process from urban design to the architecture design, the implementation of concept was carried out from the beginning to the end. Some ideas have been changed because of the complicated and continuous process, but the designers still leaded the project to a high degree of completion."em>Principal Architect in Charge Chunshui Zhao said, "The duty of architect is imaging and constructing the space, and the duty of space is attracting attention and triggering thinking. By taking in all of these voices and suggestions, we will make great endeavor to design exploration."em>

▼空间内部,interior战长恒

▼空间结构分析,structure


▼一层平面图,the first floor plan


▼二层平面图,the second floor plan


▼三层平面图,the thirdfloor plan

▼四层平面图,the forth floor plan

▼五层平面图,the fifth floor plan

▼屋顶平面图,the roof plan


▼地下层平面图,the basement floor

▼剖面图,sections


▼北立面图,north elevation

▼南立面图,south elevation


▼东立面图,east elevation

▼西立面图,west elevation

项目名称:天津滨海图书馆
设计团队: MVRDV建筑师事务所 + 天津市城市规划设计研究院
建筑面积:33700㎡
项目地点:滨海新区,天津,中国
设计时间:2014-2017
建成时间:2017
天津滨海图书馆设计团队
建筑设计:MVRDV建筑师事务所+ 天津市城市规划设计研究院
结构顾问:三江钢结构设计有限公司,天津大学
幕墙顾问:英海特设计咨询有限公司
物理环境顾问:天津市天大建学科研开发有限公司
绿建顾问:天津市建筑设计院—绿色建筑机电技术研发中心
内装设计:天津市建筑设计院
泛光照明设计:华谊建源照明设计有限公司
智能化设计:天津市建筑设计院—绿色智能建筑设计中心
球形演示厅声学设计:中广电广播电影电视设计研究院
天津滨海文化中心设计团队
城市设计 :天津市城市规划设计研究院
总体设计:天津市建筑设计院
修建性详细规划设计:天津市城市规划设计研究院
文化长廊丨 GMP建筑师事务所+天津市建筑设计院
滨海图书馆丨MVRDV建筑师事务所+天津市城市规划设计研究院
滨海美术馆丨GMP建筑师事务所+天津市建筑设计院
滨海现代城市与工业探索馆丨伯纳德屈米建筑师事务所 BTA+天津市城市规划设计研究院
滨海市民活动中心丨天津华汇工程建筑设计有限公司
滨海演艺中心丨Bing Thom建筑师事务所+天津华汇工程建筑设计有限公司

关于我们| 服务条款| 免责声明| 会员服务| 帮助中心| 联系我们| 友情链接
版权所有:拉勾信息技术有限公司 2005-2017 All Rights Reserved. 豫ICP备11015194号
地址:中国郑州市金水区姚寨路133号金成时代广场9号楼7层706 邮编:450008
联系我们:0371-55288566
欢迎您加入园林苗木行业交流群,群一:150293173 群二:215447311 中国景观网1群